גזים אצל תינוקות, או "קוליק" בשמה הרשמי, היא תופעה המאפיינת תינוקות רבים בחודשים הראשונים לחייהם. כמובן שכל בכי מתמשך של תינוק מצריך פנייה לרופא\ה, אולם עבור ההורים הטריים שבינינו, נמליץ לבדוק את הסימנים הבאים: האם התינוק בוכה לפרק זמן ממושך אחרי האוכל? האם הבכי מלווה בתזוזה של הידיים והרגליים לכיוון הבטן? האם התינוק בוכה למשך יותר משלוש שעות, יותר משלושה ימים בשבוע ולמשך שלושה שבועות לפחות? סימנים אלו, מעידים לרוב על קוליק.

 

עיסוי תינוקות להקלה בתופעת הגזים .

הסיבות המדויקות להופעת הקוליק אינן ידועות נכון להיום, ולכן אין טיפול רפואי חד משמעי שהוכח כיעיל ב-100% למניעת התופעה. עם זאת, קיימים כמה טיפולים ופעולות שניתן לנסות כדי להקל על התינוק הסובל מגזים, כשבניהן קיים גם העיסוי לתינוקות.

 

כמה עובדות שטוב לדעת אודות העיסוי לתינוקות

  • העיסוי נועד קודם כל כדי לחזק את הקשר בין ההורה לתינוק – על יעילותו המוכחת של העיסוי לתופעות בריאותיות שונות אפשר להתווכח, אולם אין עוררין על כך שהעיסוי משפר את הקשר שבין ההורה לילד, ומעניק לילד תחושת ביטחון ונעימות. זכרו, כי עבור תינוקות צעירים, התקשורת מתבצעת פעמים רבות בעיקר על ידי מגע וחום החיוניים להתפתחות התינוק.
  • העיסוי מסייע לתינוק להבין את גופו וללמוד עליו – בגילאים המוקדמים מאוד של התינוק, ההורה מהווה עבורו את החוליה המקשרת בינו לבין העולם, אולם גם עבור עצמו. לכן, כשההורה מעסה את רגלי התינוק, הוא לומד למעשה להבחין ברגליים, ואותו הדבר גם לגבי הידיים, הבטן וכד'.
  • וכן, הוא טוב גם כטיפול בגזים אצל תינוקות – עיסוי תינוקות יכול לסייע הן בפעולת המעיים עצמה, הכוללת גם סילוק גזים וכד', והן בשיפור זרימת הדם בגוף ושאר הטובות המגיעות עמה.

למעשה, שילוב בין כלל היתרונות הללו צפוי לסייע לתינוק להיות רגוע יותר ושליו, לצד הסיוע עצמו לכאבי הבטן ותופעת הקוליק.

 

כיצד לבצע עיסוי שיהווה גם טיפול בגזים אצל תינוקות?

ראשית, את העיסוי יש לבצע בחדר נעים ומחומם, כשהתינוק מונח על משטח רך (עדיף בלי בגדים, כדי לתת לתינוק ליהנות ממגע ידיו של ההורה). לאחר מכן, מרחו על הידיים מעט שמן ייעודי, כמו שמן קלנדולה או שמן שקדים, והניחו את הידיים לזמן מה על גוף התינוק כדי להרגילו למגע.

את העיסוי עצמו רצוי להתחיל בתנועות סיבוביות ועדינות, עם כיוון השעון, כשהסיבובים מתחילים סביב הטבור וממשיכים להתרחב לכל חלל הבטן. ניתן בנוסף לבצע תנועה של אסיפת הבטן מלמעלה למטה, כל פעם בעזרת יד אחרת. תנועות סיבוביות מומלצות גם בשקע כפות הרגליים, כמסייע לטיפול בגזים אצל תינוקות.