כל הורה רוצה שהילדים שלו יתפתחו באופן מיטבי, מכל הבחינות. סיפורים תורמים להתפתחות במידה ניכרת, ותוך כדי הם מספקים גם רגעים רבים של הנאה. סיפור טוב מפתח את הדמיון, את האמפתיה, את הסקרנות ובנוסף מקנה ידע יקר ערך לגבי העולם. ישנם כמובן אינספור ספרי ילדים מוצלחים שדורות רבים כבר גדלו עליהם – אבל במקביל יש גם הורים שרוצים לכתוב בעצמם את הסיפור שלהם עבור הילדים שלהם (ואולי גם אחרים). כדי לעשות זאת נכון, מומלץ להבין מהם הדגשים הייחודיים של סיפורי ילדים.
להתחבר לילדים ולראות את העולם מבעד לעיניים שלהם
הדגש הראשון בכתיבת סיפורים לילדים הוא לראות את העולם דרך נקודת המבט הייחודית שלהם. זהו כמובן אתגר לא קל, אבל מצד שני הוא גם מאוד מתגמל. כדי להצליח לעמוד בו, כדאי פשוט להקשיב לזאטוטים, לצפות בהם, לשאול שאלות, להימנע משיפוטיות וביקורת ולהתעמק באינטראקציות השונות שהם מייצרים (עם ההורים, עם חברים, עם אחים, עם צעצועים וכו').
לברוא דמויות עם נפח ועומק
סיפורי ילדים נועדו אמנם להעביר מסר ואפילו לחנך, אבל חשוב מאוד לעשות זאת בלי להפוך לפלקט. הבסיס לכך הוא דמויות מעניינות ולא כאלה שרק מדקלמות מסרים או מדגמנות התנהגות נכונה. בין אם מדובר במבוגר או בילד, בבעל חיים או בדמות מדומיינת לגמרי, חשוב להעניק לו נפח ועומק. טיפ נוסף: לא לחשוש שהילדים לא יצליחו לקלוט את המורכבות – הם יצליחו.
סיפורי ילדים עם קונפליקט אמיתי – ושיא
כל סיפור נשען על קונפליקט, וכך גם סיפורי הילדים. כפי שלא צריך לחשוש מדמויות מורכבות כך גם אין סיבה להימנע מקונפליקט אמיתי, משמעותי. באופן כללי כדאי להציב בפני הדמויות מכשולים שונים ולראות איך הן מצליחות להתמודד איתם. דמויות מורכבות וקונפליקטים מעניינים מובילים באופן טבעי לשיא – וכמובן לפתרון יצירתי שמספק לילדים השראה וגם נחת.
טיפים נוספים
יכולות הריכוז של הילדים מתפתחות בהדרגה, ובאופן כללי הן יחסית מוגבלות. בהתאם סיפורי ילדים צריכים להיות קצרים ומותאמים לגיל קהל היעד. טיפ נוסף הוא להשתמש בהומור – כדי לעזור לילדים להתחבר לסיפור ולקבל ממנו את מלוא התועלת האפשרית.