אם פונדקאית היא אישה אשר נושאת הריון עבור הורים מיועדים. על האישה לעמוד בקריטריונים שונים אשר נקבעו בחוק הישראלי וזאת בכדי שהוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים תאשר את ההסכם שנחתם בינה לבין ההורים המיועדים. לאם הנושאת יש זכויות שונות כגון: מענק לידה, חופשת לידה וכן בהתאם להסכם שנחתם בינה לבין ההורים המיועדים גם סכום כספי כלשהו לצורך כיסוי אובדן הכנסות, טיפולים שונים, בדיקות ועוד.
תנאים שנדרשים מאם פונדקאית
פונדקאות בארץ בהתאם לחוק הסכמים לנשיאת עוברים קובעת את התנאים שנדרשים מאם פונדקאית, כאשר התנאים העיקריים שנקבעו הם: גיל האם הנושאת יהיה 22 עד 38 שנים בעת אישור ההסכם על ידי הוועדה
- האם הנושאת תהיה חייבת להיות תושבת ישראל
- היא יכולה להיות רווקה, אלמנה, גרושה או נשואה, כאשר נשואה תהיה רק במקרים מסוימים שבהם ההורים המיועדים לא הצליחו לאתר אם נושאת שאיננה נשואה.
- האם הנושאת לא יכולה להיות קרובת משפחה של אחד מההורים.
- האם הנושאת צריכה להיות אישה שהרתה וגידלה לפחות ילד אחד
- היא צריכה להיות אישה שלא ילדה יותר מ4 פעמים
- האם הפונדקאית לא יכולה להיות אחת שהייתה כבר אם פונדקאית פעמיים.
- האם הנושאת צריכה לחתום מרצון על טופס ויתור סודיות רפואית.
- האם הנושאת חייבת להשתייך לאותה הדת של האם המיועדת.
- אין חשש לפגיעה בבריאותה של האם הנושאת
- היא צריכה להביא חוות דעת רפואית לגבי התאמתה להליך המדובר.
זכויות וחובות של אם פונדקאית
לאם פונדקאית יש חובות וזכויות. חובותיה של אם פונדקאית בתהליך כולו לדאוג לרווחתו ולבריאותו של העובר שהיא נושאת. עליה לעבור את כל הבדיקות הנדרשות בתהליך זה ולפעול בהתאם להנחיות רפואיות. כמו כן, עליה למסור בסיום הליך הלידה את התינוק להוריו הביולוגיים. לאם הפונדקאית יש גם זכויות שהם: היא זכאית למענק לידה מביטוח לאומי שמועבר ישירות לחשבון הבנק שלה כאשר סכום המענק ישתנה בהתאם למספר הילדים שלה, היא תהיה זכאית לדמי לידה שישולמו על ידי ביטוח לאומי, לחופשת לידה וזאת אם היא עבדה במהלך ההיריון ולפני הלידה וכן, כספים מההורים המיועדים וזאת בהתאם לחוק נשיאת עוברים ובהתאם להסכם שנערך בתחילת התהליך בינה לבין הזוג שקובע בין היתר מהו הסכום הכספי שהיא תקבל מהזוג.
חשוב לדעת כי החוק בישראל מגן על האם הנושאת כמו על אם רגילה במהלך ההיריון ועל כן לא ניתן לפטר אותה מעבודתה במהלך ההיריון, היא יכולה לצאת לשמירת הריון במידה והיא זכאית לכך ועוד.
יתרונות וחסרונות של הליך פונדקאות
אם את תוהה האם להיות אם פונדקאית, כדאי שתדעי כי להליך פונדקאות יש את היתרונות והחסרונות שלו. היתרונות די ברורים, מלבד המענק הכספי שמגיע לאם הפונדקאית, מדובר על עזרה אמיתית לזוג להגשים את חלום ההורות שלהם. אין נתינה גדולה מזאת ואין הרגשה טובה יותר מההרגשה שסייעת לזוג להפוך להורים. יחד עם זאת, חשוב מאוד שהליך פונדקאות יכול להיות תובעני עבור האם הנושאת הן מבחינה רגשית והן מבחינה פיזית. על האישה להתכונן היטב לקראת הריון ולידה עם כל מה שכרוך בכך, כאשר בניגוד להליך הריון ולידה רגילים, התינוק לא נשאר אצלה בסופו של ההליך אלא עובר להוריו.
אישה שמתעניינת בפונדקאות חייב לבדוק את כל הפרטים הנוגעים להליך המדובר בצורה הטובה ביותר וכן, היא חייבת להתכונן היטב לקראת ההליך שכן, לא מדובר על הליך קל, הן בשלביו הראשוניים הכוללים את שלבי ההפריה החוץ גופית, הן בשלבי ההיריון עצמו והן בשלבי הלידה וההתאוששות לאחר הלידה.