ההיריון כרוך בהרבה מאד בדיקות כדי לוודא שהתפתחותו של העובר תקינה. אף על פי שלעיתים נראה כי מדובר בהרבה מאד בדיקות, לכל אחת מהן קיימת חשיבות אקוטית ולכן חשוב לבצע אותן בהתאם לזמנים שנקבעו לכך על פי גילו של ההיריון.
בדיקת דם במקום מי שפיר
בדיקת מי שפיר היא בדיקה מוכרת שמבצעים בשליש השני של ההיריון. הבדיקה הפולשנית שיש בה גם מסוכנות מרתיעה נשים רבות והן חוששות לבצע אותה כדי שהעובר לא ייפגע, כדי שכמות מי השפיר לא תפחת באופן משמעותי וכדי שלא תהיה חלילה הפלה עקב פעולה פולשנית זו . הסיכוי להפלה טבעית בעקבות בדיקת מי השפיר הוא בשיעור % 0.5 מכלל הבדיקות הנערכות.
בדיקה חדשנית – GenomiT
בעקבות מחקרים רבים שבוצעו בשנים האחרונות, החלו לא מכבר בביצוע בדיקות חדשניות ששמן GenomiT, הייחוד בבדיקה זו המתבצעת באמצעות לקיחת בדיקת דם, היא העובדה שאפשר לזהות באמצעותה באופן מדויק בעיות במטען הגנטי של העובר העלולות לגרום למחלות ולהשלכות נוספות בעתיד .
מהי בדיקת הדם הזו
GenomiT – NIPT (non-invasive prenatal testing), היא בדיקת דם רגילה בה מוציאים דגימת דם מהוריד בידה של האישה.
המחקר שהוביל לפריצת דרך זו
חוקר בשם דניס לו גילה בשנת 1997 , שבמהלך ההיריון העובר מעביר כמה פיסות של DNA ממנו אל מערכת הדם של אמו. על פי פיסות המידע הקטנות הללו של הDNA שהגיעו כבר למחזור הדם של ההריונית ואפשר לזהותם בבדיקת הדם, רואים את כל המבנה הגנטי של העובר. שעתיד להיוולד. כך אפשר לדעת כבר בתחילת ההיריון, אם חלילה קיימים בעובר פגמים גנטיים, מומים או כל בעיה אחרת או שהכול תקין.
ההבדל בין בדיקת מי שפיר לבדיקת הדם
בדיקת NIPT, היא בדיקת סקר לגילוי מוקדם שאפשר לבצע מהשבוע העשירי להיריון והיא כרוכה בבדיקת דם בלבד ואילו בדיקת מי השפיר היא בדיקה פולשנית דיאגנוסטית.
השקט הנפשי במקרים שבהם יש חשד לבעיות גנטיות, מוביל את בני הזוג לקבלת החלטה אם לבצע בדיקת דם במקום מי שפיר.